Energilagring och samspel mellan solfångaranläggningen och fjärrvärmeanläggningen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den 10 september 2012 träffades delar av projektgruppen, för att hitta lösningar på hur energin från solfångaranläggningen kan lagras och hur solfångaranläggningen och fjärrvärme anläggningen ska fungera tillsammans.

Mycket talar för att välja Lerum som plats för anläggningen, eftersom:

  • Det finns en ackumulatortank, vilket ökar möjligheten att ta emot och lagra värmen över dygnet.
  • Fler människor utsätts för höga bullernivåer från både E20 och Västra Stambanan
  • Anläggningen kan göras större än på de andra platserna
  • Demonstrationsanläggningen blir bra exponerad

Den största utmaningen är att kunna hantera den momentana effekten till fjärrvärmenätet när fjärrvärmepannan inte behöver producera så mycket energi, t.ex. en söndagseftermiddag under högsommaren.

Det är tekniskt olämpligt att transportera värmen via returledningen till den befintliga ackumulatortanken eftersom man då höjer returtemperaturen. Högre returtemperatur sänker i sin tur verkningsgraden i värmeverket då rökgaskondensorns effekt minskar med högre returtemperaturer.  Dvs det man ev vinner från solen förlorar man genom sämre utnyttjande i bef anläggning.

En lösning kan vara att producera varmvatten vid ca 60°C och ansluta till fjärrvärmecentralens ackumulatortank via en separat kulvert. En annan lösning är att producera varmvatten vid ca 75°C och ansluta till fjärrvärmenätets framledning (det som går ut till hushållen). 

Beräkningar som SP genomfört visar att det ur energisynpunkt är bättre att ansluta anläggningen till framledningen på grund av värmeförluster vid transport i separat ledning till ackumulatortanken. Alternativet att dra separat kulvert blir också betydligt dyrare.

Slutsatsen av ovanstående är att vi kommer att inrikta oss på en lösning där solfångaranläggningen ansluts till fjärrvärmenätets framledning.

För projektet

Henrik Bengtsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: