Många tycker till om buller

Lerum gör en unik satsning på 400 meter bullerskärm som producerar solvärme, projektet NOISUN. Nu har boende i det aktuella området fått svara på hur de upplever bullret i dagsläget. Intresset för att svara var stort, med en svarsfrekvens på nära 76 procent. Resultatet av enkätundersökningen visar att många känner sig mycket störda av buller. Järnvägs- och biltrafiken pekas ut som de främsta orsakerna.

– Enligt de beräkningar som gjorts kommer bullret från järnvägen minska med mer än 10 decibel när skärmarna är på plats. Det upplevs som en halvering av bullernivån. Det innebär att de boende i området kommer att bli betydligt mindre störda av buller när bullerskärmen är på plats. Då kommer vi att göra en uppföljande enkätundersökning för att kunna utvärdera vilken effekt bullerskärmen har, säger Henrik Bengtsson, projektledare för NOISUN.

Enkäten skickades till 369 personer, varav 280 svarade. Av de som känner sig mycket störda av buller kan de viktigaste bullerkällorna i bostadsområdet rangordnas så här:

  1. Järnvägstrafiken, 36,5 procent
  2. Vägtrafiken, 26,3 procent
  3. Grannar 9,9 procent

För inomhusaktiviteter och sömn är buller från väg- och järnvägstrafik mest störande. Buller från väg- och järnvägstrafik är mer störande när man har fönster öppna, eller när man vistas på sin balkong eller uteplats.

68,5% av de boende i området har inte tillgång till ett tyst rum i sin bostad, där man inte hör buller från väg- eller järnvägstrafik med fönstret på glänt.

81,5% av de boende i området har inte tillgång till en tyst plats utomhus i när­heten av sin bostad, där man inte hör buller från väg- eller järnvägstrafik.

På sträckan passerar genomsnittligen 172 passagerartåg och 50 godtåg dagligen. De boende upplever godstågen som mest störande eftersom de utöver buller också orsakar vibrationer.

Ovanstående visar att det finns behov av att minska bullret från väg- och tågtrafik i området.

Läs hela rapporten här (Questionnaire study 2013)

En kommentar

  1. mattias ström · · Svara

    Bra och tydligt att utföra enkätundersökning före som efter. Bra om man visar på tydlig effekt, kan senare vara ett tydligt dokument att informera om i övriga kommuner/trafikverket Sverige över ett bra sätt att bullerreducera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: